Sinaloa’nın lideri geçen Şubat ayında tutuklandı. Buna rağmen Sinaloa Karteli, fazla zarara uğramadan ve kanla sonuçlanan liderlik kavgalarına sebep vermeden faaliyetlerini sürdürüyor.
1. Yamaguchi gumi
Yıllık gelir: 80 milyar dolar
Bilinen en büyük organize suç grubu olan Yamaguchi-gumi, Japonya’da “Yakuza” ismi altındaki mafya örgütlerinin en büyüğü. Temel gelir kaynakları uyuşturucu kaçakçılığı, kumar ve gasp.
Kökeni yüzlerce yıl öncesine dayanan Yamaguchi-gumi, dünyanın en düzenli ve merkezîleşmiş suç örgütleri arasında. Yakuza üyeleri birbirlerine sistematik bir hiyerarşi düzeni ile bağlı ve Yakuza’ya katıldığı an itibariyle kişi diğer tüm bağlantılarını Yakuza’nın leyhine kullanmak zorunda. Pek çok Yakuza üyesi geleneksel olarak tüm vücudu kaplayan, iğne ve mürekkeple elde yapılan dövmelere sahip.
2. Solntsevskaya Bratva—Yıllık gelir: 8.5 milyar dolar
Solntsevskaya Bratva, Yakuza’nın aksine, dağınık düzende yapılanmış Rus mafya örgütlerinden biri. Oxford Üniversitesi suçbilim profesörü Federico Varese’ye göre, bu örgüt birbirlerinden neredeyse bağımsız 10 ekip tarafından idare ediliyor. Tüm ekiplerin ortak bir havuzda topladığı toplam kazanç, 12 kişilik bir konsey tarafından yönetiliyor. Konsey, düzenli olarak dünyanın farklı yerlerinde kutlama görüntüsü vererek toplanıyor.
9000’den fazla üyesi olduğu tahmin edilen örgütün temel gelir kaynağı uyuşturucu ve insan ticareti. Rusya’daki pek çok mafya gibi Solntsevskaya Bratva da Afganistan’dan eroin elde edip Rusya’da satıyor. Rusya’nın, dünya nüfusunun sadece yüzde 0.5’ine sahip olmasına rağmen, dünyadaki eroin miktarının yaklaşık yüzde 12’sini tükettiği düşünülüyor.
3. Camorra—Yıllık gelir: 4.9 milyar dolar
Son yıllarda çok sayıda baskına uğramış olmasına rağmen, Camorra İtalyan-Amerikan asıllı mafya örgütü hala geniş çapta etkinliğini sürdürüyor. Örgüt, İtalya’nın pek çok yerinde çıkar sağlayan devlet birimleri ve yetkililer tarafından korunarak faaliyetlerine devam etmekte. 2013 yılında Cattolica Üniversitesi’nin yaptığı araştırmaya göre İtalyan mafyasının yıllık geliri 33 milyar dolar ve bu miktar dört suç örgütü arasında paylaştırılıyor.
Camorra, yılda yaklaşık 4.9 milyar doları silah ticareti, fuhuş, uyuşturucu kaçakçılığı, korsan üretim, gasp ve tefecilikten kazanmakta. Örgütün tarihi 19. yüzyıla dayanıyor. Naples şehrindeki bir cezaevinde kurulan grup, 1800’lerin İtalya’sında halkın alt kesimini devletin vahşetine karşı koruyan politik bir organizasyon olarak yayılmış.
4. Ndrangheta—Yıllık gelir: 4.5 milyar dolar
Merkezi Calabria özerk bölgesi olan Ndarangheta, İtalya’nın en büyük ikinci mafya örgütü. Latin Amerika’daki kokain satıcılarıyla bağları olan çete, Latin Amerika’dan Avrupa’ya giren kokain ticaretinin büyük bölümünü kontrol ediyor ve temel kazancını buradan sağlıyor.
Son zamanlarda ABD pazarına da açılan Ndarangheta’nın Gambino ve Bonnano suç örgütleriyle ile işbirliği yaptığı biliniyor. Geçtiğimiz Şubat ayında İtalyan ve Amerikan polis teşkilatları ‘Ndrangheta ve Gambino çetelerinden onlarca kişiyi transatlantik uyuşturucu kaçakçılığından tutukladı.
5. Sinaloa Karteli—Yıllık gelir: 3 milyar dolar
Meksika’nın en büyük uyuşturucu karteli olan Sianola, Latin Amerika ve ABD arasında uyuşturucu kaçakçılığı yapıyor. Beyaz Saray’ın tahminlerine göre Amerikalılar yılda 100 milyar doları kaçak uyuşturucuya harcıyor ve bunun yaklaşık 6.5 milyar doları Meksika’daki kartellere ulaşıyor. Sinaloa Karteli’nin yüzde 60’lık bir pazar payıyla yılda yaklaşık 3 milyar dolar kazandığı tahmin ediliyor.