Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) belli oldu
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yaklaşık 50 milyar doları bulması beklenen Yenilenebilir Enerji Kanunu (YEK) tasarısını nihayet sonuçlandırıldığı iddia ediliyor.
Ulaşılan taslağa göre kilowatt/saat başına güneş enerjisine 10, hidroelektrik ve rüzgâra 5.5, jeotermale 8, biyokütleye 14 Eurocent teşvik verilecek. Bakanlığın hedeflerine göre 2020 yılına kadar 19 bin magavat rüzgâr, 13 bin megawatt hidrolik ve 1000 megawatt güneş yatırımı yapılması planlanıyor. Yatırım hedefi tuttuğurulduğunda rüzgâr için 22 milyar Euro, hidrolik için 15 milyar Euro, güneş için 15 milyar Euro yatırım yapılması gerekiyor ve toplam rakam da 50 milyar Euro’yu aşıyor.
Güneş Enerjisi yatırımcıları yeni kanunda 24 Eurocent’lik bir teşvik talep ediyor. Ekonomiden sorumlu Devlet Bakanı Ali Babacan ise 6 Eurocent’ten fazla teşvik vermeyeye yanaşıyor.
Taslaktaki en büyük süprizlerden biri de rüzgar enerjisine verilen fiyat oldu. Rüzgâr ilk taslakta 6,5 Eurocent olarak belirlenen teşvikin 5.5′a çekilmesi rüzgâr yatırımcıları için duş etkisi yarattı. Rüzgâr yatırımcıları en az 7 Eurocent alım garantisi istiyordu.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, verdikleri teşviklerin yatırımlar için yeterli olacağını ifade ediyor. Yıldız, Türkiye’nin güneşten alacağı verimin birçok ülkeden daha fazla olduğunu hatırlatarak öngörülen teşvik miktarının makul ve gerçekleşebilir bir rakam olduğunu söyledi.

