Ukrayna teksil ve hazır giyim sektörü

Ukrayna teksil ve hazır giyim sektörü

20 Mayıs 2009

Yaklaşık 47 milyonluk nüfusuyla ve gelişen ekonomik yapısıyla her geçen gün yabancı yatırımın dikkatlerini üzerine çeken Ukrayna pazarı, tekstil sektörünün yeni hedefi haline geldi.

Hazır giyim sektörü : Ukrayna piyasasında bir çok hazır giyim markası bulunmaktadır.( Tomy Hilfiger, Ferre, Max Mara, Yves Delorme, Yves Saint Lorant, Podium, Hugo Boss, Camel Active, Diesel, Diesel and Gas, Escada, Eugen Klein,  Hirsch, Lacoste, Lee-Wrangler, Mango, Olsen, Motor Jeans, Polo, Primavera, Baltman, Bagıra, Begon BGN, Bruklin, VD One, Esprit, Benetton, Mikhail Voronin Exclusive, Garry Weber House, Dallas Jeans, Laura Ashley, Morgan, Rito, Syko, Colins, Franco Benussi, Damat and Tween, Koton, Aırport, Sabri Özel) 

Son yıllarda iç talebin canlanmasıyla çoğu şehirde alışveriş merkezleri açılmaya başlanmıştır. Bu merkezlerde iç giyim, spor ve abiye giyim ile çocuk giyim mağazaları bulunmaktadır. Alışveriş merkezleri dışında sabit pazaryerlerinde de hazır giyim ürünleri satılmaktadır. Bu tip pazaryerleri genellikle her semtte bulunmakla birlikte, büyük çaplı olanları belli bir kaç bölgede toplanmıştır. Gelir seviyesi düşük halk tarafından tercih edilen bu pazaryerlerinde satılan ürünlerin tamamına yakın kısmı bavul ticareti yoluyla Ukrayna’ya sokulmaktadır. Bu nedenle belli bir modelin devamını bulmak ya da başka bir rengini veya bedenini bulmak pek mümkün olmamaktadır.  Fiyat açısından mağazalarla arasında %10 ila %100 oranında fiyat farkı olmasına rağmen satın alma eğilimleri alışveriş merkezlerine doğru kaymaya başlamıştır. Ancak, pazarlar hala bu tip ürünler için birincil merkez olma özelliklerini korumaktadırlar.

2002 yılı verilerine göre, Ukrayna’da hazır giyim sektöründe 1.128 adet firma 180 milyon dolar tutarında hazır giyim ürünü üretmiştir. Aynı yıl 22,6 milyon dolarlık hazır giyim ürünü ihraç edilmiştir.  Ukrayna hazır giyim pazarının en az 1,3 milyar dolar olduğu, %90 oranında da kayıt dışı ticaret olduğu düşünülmektedir. Kayıt dışı işlemlerin büyük bölümünü ise bavul ticareti yoluyla yapılan ithalat oluşturmaktadır.

Ukrayna ucuz işçilik ve Avrupa’ya yakınlığı nedeniyle Avrupa’lı üreticilerin fason üretim(hazır giyim üretiminin %70-95 i) merkezi konumundadır.( ağırlıklı olarak Lugansk, Donetsk ve Odesa bölgeleri) Diğer taraftan, ithalat yoluyla gelen ucuz ürünler pazarın lideri durumundadır. Bu ürünler genelde Çin ve Vietnam’dan gelmektedir.

Kumaş  sektörü:  2001-2002 yılları arasında sektördeki satış hacmi %2 artarak 480-510 milyon m2’ye Ciro ise 600-650 milyon dolara ulaşmıştır. Sektörde 80 kadar yerli üretici ve 50 civarında büyük ithalatçı faaliyet göstermektedir. İthal ürünler piyasanın yaklaşık %80-85 ini oluşturmaktadır. İthalatta başı çeken ülkeler arasında Rusya Federasyonu, Hollanda, Almanya, İtalya, İngiltere, Türkiye, Güney Kore, Hindistan, Çin  ve diğer bazı Asya ülkeleri yer almaktadır. Özellikle Türkiye, Güney Kore, Hindistan ve Çin Halk Cumhuriyetinin ithalattaki payı %20 civarındadır.
2002 yılında Ukrayna’da bir önceki yıla göre%10-12’lik bir artışla 82 milyon m2 kare kumaş üretilmiştir. Aynı yıl pamuklu kumaş ihracatı 3 kat artmıştır. Bu ürünün en önemli alıcısı Rusya’dır. Ukrayna’da üretilen pamuklu kumaşın Rusya üretimine göre daha kaliteli ve %15-20 daha yüksek fiyatlı olduğu belirtilmektedir.  Kumaş perakendecileri müşterilerinin üreticiler tarafından eski makinalar kullanılması, tasarıma ve pazarlamaya pek önem verilmemesi ve sektördeki yeniliklerin çok fazla takip edilmemesi nedeniyle Ukrayna üretimi kumaşlardan pek memnun olmadıklarını ifade etmektedirler. Ukrayna’lı üreticilerin yabancıların karşısında güçlü olabilmeleri için yaklaşık 5-7 yıllık bir süreye ihtiyaç olduğu belirtilmektedir. Kumaşlar için gümrük vergileri ortalama %1,5 civarındadır.

İlk yorumu yazan siz olun.

Yorum yaz

Patronturk.com © Copyright 2012 - Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi / Sitemap / İletişim / RSS / Reklam -