Tweet

Türkiye’nin ihracat yaptığı ülkeler

21 Şubat 2010 | | İhracat

Ülkemizin ticaret yaptığı ülkeler, önem sırasına göre ele alındığında ihracatta ilk sırayı daima OECD ülkelerinden “Ortak Pazar” a bağlı olan ülkeler alır. Gerçekten de Türkiye’nin OECD ülkelerine yaptığı 8.8 milyar dolarlık ihracatın 7 milyar doları Ortak Pazar ülkelerine aittir. Bu ülkeler içinde yapılan ihracattan 3.4 milyar dolarını oluşturan Almanya ilk sırayı alır. Almanya’yı sırası ile İtalya, Fransa, İngiltere izler. Diğer OECD ülkelerine yapılan ihracattan 1.8 milyar dolar gelir sağlayan ülkemiz, A.B.D, başta olmak üzere İsviçre, ve son yıllarda dış ilişkilerimizin geliştiği Japonya ile ticari ilişkiler kurmuştur.

Türkiye’nin ihracatında ikinci sırada yer alan ülkeler İslam ülkeleridir. Bu ülkelere yapılan toplam ihracattan 2.7 milyar dolar gelir elde edilmiştir. İslam ülkeleri içinde Basra Körfezi ülkeleri 1.1. milyar dolarlık gelirle baş sırada yer alır. Bu ülkeler içinde İran (487 milyon dolar) ve Suudi Arabistan’a (485 milyon dolar) yapılan ihracat önemlidir.

Diğer İslam ülkeleri içinde Suriye (264 milyon dolar) ve Libya (237 milyon dolar) dikkati çeker. Ülkemizin İslam ülkelerine olan ihracatında son yıllarda önemli gelişmeler olmuştur. Bunda Türk müteahhitlerin özellikle Suudi Arabistan ve Libya gibi ülkelerde inşaat işleri yapmaları ve inşaat içinde gerekli malzemeyi ülkemizden satın almaları önemli rol oynar.

Geçmiş yıllarda “Sosyalist Ülkeler” grubunda yer alan ülkelerle de Türkiye’nin ihracat ilişkileri gelişmektedir. Bu ülkelerden başta Rusya Federasyonu ve Türkiye Cumhuriyetler olmak üzere B.D.T topluluğu ile olan ilişkiler önemlidir. Bu Cumhuriyetlerden ülkemize gelen vatandaşların bavul ticaretine yönelik ticari ilişkilerinin yanı sıra, bu ülkelerde sanayi ve iş adamlarımızın yaptıkları yatırımlar (inşaatlar, alışveriş merkezleri vb.) ülkemize döviz kazandırmaktadır.

Ülkemizin ithalat yaptığı ülkelerin sıralanışı da, ihracattakine benzer durumdadır. Bu bakımdan ilk sırada yer alan ülkeler OECD ülkeleri (14 milyar dolar) olup, Avrupa topluluğu ülkeleri (9.2 milyar) içinde Almanya (3.2 milyar dolar) baş sırayı alır. Türkiye’nin Almanya ile olan ticaret ilişkilerinin payının yüksek çıkmasında bu ülkede çalışan Türk işçilerinin etkisi büyüktür.



Yorumlar - 9

Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Patronturk.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  1. Ödevime çoooook yardımcı oldu bu bilgiler sayesinde daha çok şey öğrenmiş oldum.

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

* Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

    Ara: