Süt tozu ve benzeri ürünler 0402 fasılda olup ithalinde gümrük vergisi oranı %150, KDV oranı ise %8. Mevzuat açısından, bu ürünün ithalatında, ithalatçı, Tarım ve Köyişleri Bakanlığı tarafından düzenlenen Kontrol Belgesini ilgili gümrük idaresine ibraz etmekle yükümlüdür.
Kontrol Belgesi alınması için; Kontrol Belgesi formu proforma fatura veya fatura ile ürünün çeşidine göre Tarım ve Köyişleri Bakanlığı’nca istenebilecek diğer belgelerle birlikte adı geçen bakanlığa veya bu bakanlıkça yetki verilen taşra teşkilatına başvurulur. Konu ile ilgili olarak Dış Ticarette Standardizasyon Tebliği No: 2010/5-Ek 6A)’ya bakınız.
Yabancı ülkelerle yapılacak her nevi hayvan ve hayvan maddelerinin ithal ve ihracı Bakanlık ile Maliye ve Gümrük Bakanlığı tarafından tespit edilen gümrük kapılarından yapılır. Hayvan ve hayvan maddelerinin ithalinde menşe ve sağlık raporları aranır.
Ayrıca, ithalata başlamadan önce ithalini düşündüğünüz ürünler için ülkemiz gümrüğünde gerekli prosedür, belgeler, ithalini düşündüğünüz malın tam ve doğru GTİP numarasının belirlenmesi, gümrük vergisi gibi konularda tecrübeli gümrük müşavirlerine danışmanızı tavsiye ederim.
Bilgilendirme
Hükümet, süt fiyatlarında istikrar sağlamaya yönelik olarak üretim fazlası sütü süt tozuna dönüştürülmesi için firmalara vereceği teşvik miktarını belirledi. Tarım ve Köyişleri Bakanlığı Tarımsal Üretim ve Geliştirme Genel Müdürlüğü’nden alınan bilgiye göre; mayıs ayında yürürlüğe giren “Çiğ Sütün Desteklenmesine Yönelik Destekleme Uygulama Esasları Tebliği” çerçevesinde bu yılın mayıs ve haziran aylarında yaptıkları üretim baz alınarak 12 firmaya teşvik verilecek. Mayıs ayında toplam 2 bin 430 ve haziran ayında toplam 2 bin 600 ton süt tozu teşvikten yararlanacak. Hükümetin 12 firmaya toplam 30 milyon TL teşvik ödeyeceği öğrenildi.
Süt fiyatının belli bir istikrara kavuşması açısından ilk kez bu yıl uygulanan süt tozu teşvikini olumlu bulduklarını söyleyen Türkiye Damızlık Sığır Yetiştiricileri Merkez Birliği Başkanı Halil Tokoğlu, süt piyasasının düzenlenmesine yönelik bu uygulamanın gelecek yıllarda daha sağlıklı işleyeceğini belirterek, “Sütün bol olduğu bahar aylarında fiyat düşüyor, az olduğu aylarda ise aşırı yükseliyor. Bunu önlemek, piyasa düzeni sağlamak için bu uygulamayı ilk kez bu sene getirdiler. Üreticiler olarak bu uygulamayı memnuniyetle karşılıyoruz. Sistemi sağlıklı götüren ülkelerde bu teşvikin yanında taban fiyat da uygulanıyor. Süt fiyatı taban fiyatın altına düştüğünde devlet müdahale ederek üreticinin zarar etmesini önlüyor. Ancak bizde ilk müdahale bu şekilde yapıldı” dedi.
Türkiye’de 12 milyon ton süt üretildiğini, bu yıl mayıs ve haziran aylarında toplam 5 bin 30 ton süt tozu üretiminin teşvik kapsamına alındığını söyleyen Tokoğlu, bu miktarın bu yıl piyasada fiyatın dengeye kavuşmasındaki etkisinin sınırlı olabileceğini, ancak uygulamanın sonraki yıllarda daha sağlıklı işleyeceğini belirterek, “Bu yıl teşvik kapsamında 12 firmaya 30 milyon TL ödenecek. Tarım ve Köyişleri Bakanı Mehdi Eker, gelecek yıl bu miktarın 40 milyon TL’ye çıkarılacağını açıkladı. Teşvikler bu yıl böyle paylaştırıldı ama belki gelecek yıl bunu ihale yöntemiyle dağıtacaklar” diye konuştu.
Yurtdışından söylendiği gibi 52 bin ton süt tozunun ve süt tozu ve buzağı maması adı altında getirildiği yönündeki ifadeleri abartılı bulan Tokoğlu, “Türkiye’deki bütün buzağılar süt tozundan mamayla beslense bile bu miktarı tüketmeleri mümkün olmaz. Kaldı ki bizde süt tozundan mamayla beslenen buzağı oranı yüzde 20′dir. Buzağıların yüzde 80′i anne sütüyle beslenir” dedi.
Süt tozu ithalatının daha iyi kontrol edileceği yönünde söz aldıklarını vurgulayan Tokoğlu, “Her isteyen süt tozu getiremiyor. Tarım Bakanlığı’nın aldığı bu önlemlerin yararını yavaş yavaş görmeye başladık. Talepte artış, fiyatlarda istikrara doğru bir gidiş var. Hayvancılık adına oluşturulan genel politikaların olumlu olması bunu sağlıyor. Şu anda piyasada üreticiye taban fiyat olarak 51.5 Krş veriliyor. Sütte uzun süredir kaliteye göre fiyat verilmesini savunuyoruz” şeklinde konuştu.
Destek alacak şirketler
Firma adı Mayıs Haziran
(Üretim/ton) (Üretim/ton)
Ak Gıda 230 240
Akova Süt 400 400
Akarca Tarım 80 80
Astosan Süt 50 70
Enka Süt 400 400
İzi Süt 180 300
Mamsan Gıda 150 150
Maybi Malkara 100 100
Milkon Süt 220 220
Pınar Süt 150 170
Sütaş Bursa 400 400
Sütofis Gıda 70 70
TOPLAM 2.430 2.600
bu yem fiyatları düşmediği sürece süt üreticileri zarar eder.süt üreticileri zarar ederse et fiyatları yükselir. ayrıca taşıma suyla da değirmen dönmez…dönsede ne zamana kadar