Rönesans İnşaat’ın yeni yatırımları neler?

Rönesans İnşaat’ın yeni yatırımları neler?

01 Aralık 2009

Rönesans’ın kurucusu Erman Ilıcak, yeni yatırımları hakkında bilgi verdi.

Renaissance Construction, 16 yıl önce Rusya’da kurulan bir Türk inşaat şirketi. Bu süre zarfında, pek çok başarılı projeye imza attı. Şirket, Rusya’daki yabancı inşaat şirketleri arasında ENKA’dan sonra ikinci sıraya yerleşti. Renaissance Construction’ın bu başarısının ardında, kurucusu ve başkanı Erman Ilıcak ismi var.

Ilıcak, ODTÜ İnşaat Mühendisliği bölümünden mezun olduktan sonra ENKA İnşaat’ta profesyonel olarak iş hayatına başladı. Çalıştığı süre içinde biriktirmiş olduğu 30 bin doları, kendisine sermaye yaparak, 1993 yılında yani 26 yaşındayken Rusya’nın St. Petersburg kentinde Rönesans İnşaatı kurdu. “İtinayla tadilat işleriniz yapılır” sloganıyla girdiği iş dünyasında cesur ve sağlam adımlar atarak ilerleyen ve şirketini büyüten Ilıcak, bugün Ukrayna ve Rusya’nın ENKA’dan sonra ikinci büyük müteahhitlik firmasının sahibi.

Tecrübesiz bir mühendis olarak gittiği Rusya’da 1.7 milyar dolarlık uluslararası inşaat şirketi yaratan Erman Ilıcak, dünya devleri arasında Engineering News-Record dergisi tarafından 2007 yılında 61′inci en büyük uluslararası inşaat taahhüt şirketi seçildi. Bugün ise 60′ıncı sırada…

4 kişi, 14 bin oldu

Erman Ilıcak, dört çalışanıyla çıktığı iş dünyası yolculuğunu bugün 14 bin 100 kişiyle sürdürüyor. Fabrikalar, alışverişveriş merkezleri ve lüks nitelikli konutların inşaaüarında uzmanlaşan Rönesans inşaat, çoğunluğu Rusya’da olmak üzere 410 projeyi tamamladı. Ankara’da Türkiye’nin en büyük outlet alışveriş merkezi olan Optimum’u açarken, onu İstanbul, Gaziantep, İzmir, Adana ve Malatya’da alışveriş merkezleri izledi.

Her ne kadar işe müteahhitlikle başlasa da asıl büyümesini gayrimenkule yaptığı akıllıca yatırımlara borçlu. Rönesans İnşaat, sahip olduğu 200 bin metrekarelik kiralanabilir alanıyla St. Petersburg’un en büyük ofis yatırımcısı. Rönesans’ın Rusya ve Türkiye’de bulunan ofis ve alışveriş merkezlerinden elde ettiği kira geliri, 2009 yılında 100 milyon dolar. Bu rakamı, yaptığı yeni yatırımlarla 2010 yılında 600 milyon dolara çıkaracak. 2012 yılındaki kira hedefleri ise 750 milyon dolar.

Erman Ilıcak’ı oldukça heyecanlandıran önemli projelerden biri ise Zeytinburnu’nda yapılması planlanan Seaport. Akdeniz çanağının başlangıç ve bitiş noktası olan İstanbul’u kruvaziyer ve yat turizmi açısından, Karadeniz yat turizmi sektörünün merkezi yapmayı amaçlayan Seaport projesinin toplam maliyeti 3 milyar doları bulacak. 470 dönümlük alana, 12 kruvaziyer gemisinin yanaşabileceği ana rıhtım, 200 mega ve 800 standart yat kapasiteli 2 adet yat limanı, alışveriş merkezleri, kongre ve fuar alanları, yeme içme tesisleri, eğlence, spor ve sağlık alanları, 3-4-5 yıldızlı oteller ve apart otel grupları inşa edilecek. Şu an Danıştay’da olan yürütmeyi durdurma kararı lehlerine sonuçlanırsa, proje tamamlanıp işletmeye açılacak. Bövlelikle 55 sektörden 75 bin kişiye iş olanağı sağlaması ve ülke turizmine vılda 4 milyar dolar gelir getirmesi bekleniyor.

Endüstri yatırımları önde

Halihazırda Rusya’daki AVM başta olmak üzere gayrimenkul projelerinin durduğunun altını çizen ve “Ancak endüstriyel yatırımlar sürüyor” diyen Ilıcak, şöyle devam ediyor:

“Rusya’daki yabancı yatırımcılar giderek artıyor. İthalata dayalı ekonomiyi imalata dayalı hale getirmeye çalışıyorlar. Yatırımcıları çekecek birçok paket açıkladılar. Beş yıl vergisiz süreçler, bedava arsa tahsisi gibi. Biz de bu yatırımcıların fabrikalarını yapıyoruz. Şu an 3 üç tane çimento, dört tane otomotiv fabrikası ve Rusya’nın en büyük iki alışveriş merkezini yapıyoruz.”

Erman Ilıcak, yeni yatırımlarına ilişkin ise şu bilgileri veriyor:

“Hedefimiz, 2014 yılına kadar Rönesans’ın dünyanın en büyük 5 şirketinden biri olmasını sağlamak ve halka açmak. Gayrimenkulde de yine bütün birikimlerimizi değerlendirdiğimiz için orada da büyüyebildiğimiz kadar büyümeye çalışıyoruz.

Beş yılda enerjiyi geliştirmek, gayrimenkulde daha çok ilerlemek ve inşaat şirketine ağırlık vermeyi düşünüyoruz, inşaatta çok daha fazla büyümek, Türkiye’den 70 bin 100 bin çalışanı olan, Türk mühendislerin ve çalışanların önünü açabileceğimiz bir platform oluşturmaya çalışıyorum. Şahsi olarak şu an ki hedefim, bunu yapmak. Bunu yaptığımız zaman. Türkiye’de birçok kişiye dünyanın birçok yerinde çok daha iyi şartlarda çalışma imkânı sunacağız.”

AVM’LERDE DAHA ALINACAK YOL YAR”

Rönesans’ın uzman olduğu alanların “başında AVM inşaatları geliyor. Genel anlamda dünyanın en büyük 18′inci inşaat şirketi olan Rönesans, alışveriş merkezi yapımında dünyanın en büyük üçüncü kuruluşu. Ilıcak, bu konudaki sorularımıza şu yanıtları verdi:

Ekonomist: Projelerinizden bahseder misiniz?

Erman Ilıcak: Toplam 2 milyon 800 bin metrekare kapalı alan yatırım projemiz var. 800 bin metrekaresi tamamlandı. 2 milyon metrekare de inşa halinde ya da projesi tamamlandı. Yaklaşık 100 milyon dolar yıllık kira gelirimiz var. Proje bittiğinde 600 milyon dolar olacak. 2013′te de 750 milyon dolar olacak. Rusya’da ağırlıklı olarak ofis binalarımız, dört yıldızlı ve 200 odalı bir otelimiz var.
Türkiye’deki yatırımlarınız neler?

Ilıcak: Adana ve Malatya’da alışveriş merkezi projelerimiz var. Gaziantep’te iki proje vardı. Onları bitirdik. 2011 yılında Adana’yı açacağız. Yine aynı yıl İzmir’i açacağız, İstanbul’daki ikinci projemizi de önümüzdeki yıl bitireceğiz.
Alışveriş merkezi yatnmlannı nasıl değerlendiriyorsunuz? Bu sektör, doymadı mı? Daha açık bir ifadeyle tıkanma noktasına gelmedi mi?

Ilıcak: Sektörde bazı noktalarda özellikle Ankara ve İstanbul’da yatırım fazlaları oluştu. Ancak diğer taraftan Samsun ve Kahramanmaraş gibi orta ölçekli ve büyük şehirlerde hiç alışveriş merkezi yok. Bu açıdan bakıldığında daha kat edecek çok yol var. Yeter ki doğru noktayı bulalım. Türkiye olarak yolun başında olmasak da, ortanın biraz gerisindeyiz.

Sizin yaptığınız Outlet tarzı yapı, doğru bir strateji mi?

Ilıcak: Biz bunu özellikle uyguladık. Ama biraz geliştirdik. Alışveriş merkezlerinin içine Migros, Koçtaş gibi mağazaları koyduk. Bunlar ayak alışkanlığını artırdı.

Ekonomist/Erdal İpekeşen

Yorumlar (8)
  1. nadir dilemek
    29 Nisan 2010 - 11:55

    azerbaycanda türkıyede cesitli sualtı işlerinde calıstım hazardenizinde eskı petrol platformu kesimi batık gemi cıkarma tesvıye ve liman inşaada tecrübem var yapay ada veiskele bakımı su altı kesim ve kaynak biliyorum ayrıca ekip oluşturabilirim saygılar

  2. durmuş arslan
    26 Mayıs 2010 - 20:35

    slm abilerim ben boyacıyım acien işe ihtiyacım var özellikle yurt dışı rusya kazan olursa cok memnun olurum ekip te kurarım isterseniz

  3. murat KOPERLER
    18 Ekim 2010 - 18:06

    Muhterem Rönesans ve ailesi bende işe ENKA ile başladım en son St.petersburg,ta toyota projesin,de çelik montaj ve çatı cephe kaplama formeni olarak (ekibimle)görev aldım sizlerle çalışmaktan onur duyarım. tel:05344227102

  4. serhat
    26 Ocak 2011 - 01:01

    merhaba ben yurt dışı deneyimim çok oyüzden sizin gibi kaliteli firmayla çalışmak isterim EKİBİM var seramik ve mekanik graranit mermer döşeme birinci sınıf işcilik yapılır saygılar.tel 05344608451

  5. bülent formen
    26 Ocak 2011 - 01:11

    merhaba sizin firmayla çalışdım ve memnunum sizin socideki havalimanın seramik granit işlerini ekibimle yapdık yine sizinle büyük işlerinizi yapmaya adayız saygılar.tel 0536 8545991

  6. ahu
    09 Şubat 2011 - 23:40

    Rönesans grubu Samsun’da alışveriş merkezi yok diyor.Şu anda inşaat aşamasında olan Karadeniz Bölgesinin en büyük outlet alışveriş merkezi yapılıyor.2011 sonu açılıyor…İnside kiralama ve yönetim danışmanı(Sitare ALGAN-Muzaffer Gülöz)..

  7. ibrahim kıt
    03 Mart 2011 - 13:34

    sizin firmanızda çalışmaktan onur ve gurur duydum. mesleğim. kalıpçı.
    çalıştığım yerler : rusya yaloslavli,yerpiva,global-1,moskova,serdıx-sophyno project,ekaterinburg-demidov project,çalıştığım personeller celal açıklık (kalfa) murat türker (proje müdürümüz) tunç bey (proje müdürü) armağan leventtürk(personel müdürü)yılmaz yanmaz (marangoz kalfası)oğuz bey ( şantiye şefi)bu kişilerle çalıştım. sizinle çalışmayı tekrar isterim. saygılar iyi günler…

  8. ALİ CEREN
    09 Mart 2012 - 13:47

    MERHABALAR BEN ALI CEREN.DOZER OPARATORUYUM BIR COK BUYUK FIRMADA CALISTIM SUAN DA CALISMIYORUM ISLER KAPALI OLDUGUNDAN DOLAYI TECRUBELIYIM SIZINLE CALISMAK ISTIYORUM.05304103928

Yorum yaz

Patronturk.com © Copyright 2012 - Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi / Sitemap / İletişim / RSS / Reklam -