Müteahhitlik zor iş

Müteahhitlik zor iş

26 Aralık 2011

Ancak severek çalışıyorsanız ve yaptığınızdan keyif duyuyorsanız işin yüzde 50’sini başarmışsınızdır demektir. Bu meslekte en önemli konu güvendir. Dürüst çalışılmalı ve müşteri odaklı bakış açısı geliştirilmelidir.

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı - Ziya Yılmaz

DAP Yapı Yönetim Kurulu Başkanı - Ziya Yılmaz

Şantiyedeki işçiniz 30. katta kalasın üzerinde iken rahat bir uyku çekemezsiniz
Müteahhit; ARGE, üretim, pazarlama ve satış sonrası müşteri mutluluğu gibi her aşamayı bilmek durumundadır. Bu da 7 x 24 çalışmayı gerektirir. Sorumluluk duygusu her yanınızı sarar. Şantiyedeki işçiniz 30. katta kalasın üzerinde iken rahat bir uyku çekemezsiniz; mutlaka orada olmak istersiniz.

Arsa problemsiz olmalıdır
İmari ve hukuki problemler vakit kaybettirir. Ağır işleyen bürokrasi, kentsel sorunlar, yüksek arsa maliyetleri, vergi yükleri derken onlarca sorunla uğraşmak motivasyonu bozabilir. Oysa bir projenin doğuş safhası daima heyecan vericidir. Projeler önce benim zihnimde şekillenir, sonra da işinin ehli mimarlar tarafından çizilerek hayata geçirilir. Kendi adıma, zihnimdeki projeyi aktarırken beni doğru anlayan, ortak bir dil yakalayabildiğim mimarlarla çalışmayı tercih ederim. Arsa seçiminde diğer önemli husus ise lokasyondur. İyi lokasyon satış kabiliyetini artırır.

Minik kum tanelerinden sanat eserleri üretiyoruz
İstanbul’un mevcut konut stoku maalesef çok eski. Üstüne bir de geleceği düşünmeden, günü kurtarmak adına yapılan işleri eklerseniz durum hiç de iç açıcı değil. Biz üretimlerimizde “ömürlük” bir anlayışı benimsiyoruz. Bundan 50 yıl ve hatta 100 yıl sonra bile üstün nitelikleriyle anılsın istiyoruz. Projelerimiz şehrin çehresini değiştiriyor, güzelleşmesine katkıda bulunuyor. İnşaatlarımızı söz verdiğimiz tarihten önce teslim ediyor ve çağın en modern tekniklerini kullanarak üretiyoruz.

İnşaat sektörü 240 alt sektörle işbirliği içinde
Yurt içinde ve yurt dışında büyük bir gelişme potansiyeline sahip. Sektörde kayıtlılık, şeffaflık, denetim, yüksek kalite ve standartlar, kurumsallaşma, istatistik bilgiler gibi unsurlar giderek artıyor. Konut politikaları; ruhsatlı konut üretiminin geliştirilmesi, dönüşüm ve iyileştirmeye yönelik projelerin geliştirilmesi, nitelik araştırmalarının yapılması ve depreme ve diğer afetlere yönelik politikalar geliştirilmesi şeklinde oluşturulup, alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler getirilirse mesleğin önü açılır. Bürokratik işlemlerin azaltılması ve hızlandırılması, SGK prim ve vergi yükünün azaltılması, sembolik düzeyde bile olsa KDV ve harç indirimlerinin kullanılması sektörü olumlu etkileyecektir.

Ülke ekonomisi açısından inşaat sektörünün bir lokomotif olduğu gerçeğinden hareketle son derece hareketli bir döneme gireceğimizi öngörüyoruz. Alıcıyı ve yatırımcıyı teşvik edecek düzenlemeler olmalı. Yabancı yatırımcının tekrar Türkiye’ye yönelmesi için yabancıya alım kolaylığı sağlayacak yasal düzenlemelerin bir an önce hayata geçirilmesi gerekiyor.

İnşaat sektörü son yıllarda ciddi bir büyüme kaydetti ve büyümeye de devam ediyor. 2011’de gayrimenkul hareketliliği, insanlar için her zaman birinci sırada yatırım aracı olan konutu daha da cazip hale getirdi.

Sektörü ve alıcıyı yormamak lazım
Konut kredilerinde ya da peşinatlarında yaşanan artışlar kırılganlığa sebep oluyor. Zaten inşaat malzemelerine gelen zamlar yüzünden maliyetlerde belli bir artış yaşıyoruz. Demire ve çimentoya yapılan zamları ya da arsa fiyatlarındaki yükselişleri sineye çekip alıcıya yansıtmamaya çalışıyoruz. Zaman zaman kendi içimizde çözümler geliştirerek alımı teşvik eden uygulamalara yöneliyoruz. Başka bir deyişle kendi kredilendirme sistemimizle, kendi özkaynaklarımzı devreye sokuyoruz.

Kredi faizlerindeki 3-5 puanlık artışlar da konut üreticileri tarafından çoğu kez sübvanse ediliyor ancak tüm bunlar yıllarca uzun vadeli kredi olanaklarından yoksun kalan sektörü ve alıcıyı yoruyor. Yine de piyasadaki “alımların” sınırlı düzeyde gerçekleşmesine neden olduğunu sanmıyorum.

Ülkemiz genç nüfusu ve ekonomik büyüme potansiyeli ile ümit vaat ediyor. Bizler de, sektörün oyunculara olarak üzerimize düşeni yapmalı, işimize sahip çıkarak umudumuzu asla kaybetmemeliyiz.

DAP BURGU’da rekor satış yaptık
22 katlı simetrik iki kule olarak tasarlanan DAP BURGU’da, 246 adet rezidans dairenin yüzde 90’ satıldı. Nisan ayında inşaatına başlanan proje, 4-5 aylık süreçte alıcılarına ortalama yüzde 35 kazandırdı.

Maltepe’de, Adalar’ın muhteşem deniz manzarasını kucaklayan, Bağdat Caddesi ile Ataşehir’in canlılığını yakalayan DAP BURGU, kara, hava, deniz ve raylı ulaşım araçlarının tam kesişme noktasında konumlanıyor. E5’e paralel, sahile 1 km, Marmaray metro istasyonuna 50 m, deniz otobüsüne ve Adalet Sarayı’na 5 dakika, Uluslararası Sabiha Gökçen Havalimanı’na 10 dakika mesafede yer alıyor.

Otel konseptinde daireler
DAP BURGU, dış mimari farklılığına paralel, iç mimaride de bambaşka bir dekorasyon zenginliğine sahip. 5 yıldızlı otel konforunda dekore edilen proje, yatırımcısına “oturmadığın dönemde kirala” modeliyle alternatif kazanç imkanı sağlıyor. Böylelikle projeden daire alanlar dilerlerse kendi yerlerini rezidans olarak kiralayarak ekstra gelir elde edebilecekler.

Yıl sonunda Maltepe ve Çağlayan’da yeni projelere başlayacağız. 1000 adet civarında konut & iş yeri yapmayı planlıyoruz.

İlk yorumu yazan siz olun.

Yorum yaz

Patronturk.com © Copyright 2012 - Tüm hakları saklıdır. Gizlilik Sözleşmesi / Sitemap / İletişim / RSS / Reklam -