Kur arttı fındık ihracatı yüzde 30 azaldı
Fındık ihracatındaki düşüş sürüyor. Rekoltenin düşük olması, spekülatif beklentiler, dünyadaki ekonomik konjonktür, kurlardaki aşırı dalgalanmalar fındık ihracatında miktar bazında %30 oranında bir kayba neden oldu.
Fındık ihracatının yenisezonun ilk iki ayında (Eylül-Ekim) 56.271 ton/iç karşılığı 429.468.646.-$ olarak gerçekleştiğini belirten Karadeniz İhracatçı Birlikleri Koordinatör Başkanı Dursun Oğuz Gürsoy, geçtiğimiz sezonun aynı dönemine göre miktarda % 30 değerde ise % 8azalış olduğunu söyledi.
Spekülatif beklentiler var
İç ve dış piyasada tüketimde daralma yaşandığını vurgulayan Gürsoy, “Rekoltenin bu sene düşük olması, fiyatlarda artış olacağına yönelik spekülatif beklentiler, bilhassa AB üyesi Yunanistan’da yaşanan finansal kaynaklı ekonomik kırılganlığın Euro Bölgesi’ne yönelik endişeleri arttırması, dünya ekonomik konjonktüründe yaşanan durgunluk, kurlarda yaşanan aşırı dalgalanmalar nedeniyle yurtdışı alıcıların alımlarını ertelemeleri ya da günlük ihtiyaçlarını karşılamaya yönelmeleri ihracatımızda miktar bazındaki azalışın artarak devam etmesinde önemli rol oynadı” dedi.
Stok müessesi olmalı
Bu arada hep fiyat hareketlerinin gündeme geldiğini belirten Ünye Ticaret Borsası Başkanı Osman Atik de asıl olan kaliteyi ön plana çıkarmak dedi. Rekoltenin düşük olacağını tahmin ettiklerini belirten Atik sözlerine şöyle devam etti; “TMOdepolarında ki fındık altın değerine ulaşdı. Fındık da mutlaka stok müessesi şart.Fındık da 3 yıldır rekolte eksikliği fiyatların yükselmesinin ana nedenidir.”

