Tweet

Kahve fiyatları 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı


Dünyanın en büyük kahve üreticilerine doğru ilerleyen fırtınaların arzı olumsuz etkileyeceği beklentisiyle uluslararası piyasalarda kahve fiyatları hızla yükselmeye başladı ve 12 yılın en yüksek seviyesine çıktı.

Kahvede en büyük adresler olan Vietnam ve Meksika’nın fırtınaların rotası üzerinde yer alması piyasalarda endişe yaratıyor. Özellikle kahve çekirdeği stoklarının giderek azaldığı bir dönemde üretimin daha da gerileyeceği endişesi oluşmasıyla New York’ta Aralık teslimi Arabica tipi kahvenin fiyatı önceki gün yüzde 3.6 cent yani yüzde 2 artarak 188.65 dolar/pound (1 pound = 453 gr) ile Aralık 1997′den bu yana en yüksek seviyeye ulaştı. Londra’da NYSE Liffe’de Kasım teslimi Robusta tipi kahvenin fiyatı da  47 dolarlık yani yüzde 2.6 artışla 1.838 dolar/ton oldu.

Kahve fiyatlarındaki artış, tüketici fiyatlarında hissedilmeye başladı. Amerikan J.M. Smucker; Folgers ve Dunkin Donuts gibi birçok markasında yüzde 9′a varan fiyat artışları gerçekleştirdiğini duyururken, Kraft Foods da bu yaz bazı ürünlerine zam yaptı.

Bu arada, fiyatların yükselmesinde hedge fonların bu piyasaya yatırım akışının hızlanmasının da büyük bir rol oynadığı belirtiliyor.

Fil Dişi’nde azalan üretim kakaoyu tehdit ediyor

Öte yandan, spekülatif fonların yaptıkları yatırımlar sonucu büyük bir hızla yükseldikten sonra bir süredir durgun bir seyir izleyen kakao fiyatlarının yeniden artış trendine gireceği tahmin ediliyor. Dünyanın en büyük kakao üreticisi Fil Dişi Sahilleri’nde kakao sektörünün karşı karşıya kaldığı yapısal sorunların üretimi yavaşlatacağı kaygısıyla, şu sıralar Londra’da 2.061 sterlin/ton seviyesinden satılan kakaonun yeniden güçlenebileceği belirtiliyor. Kakao fiyatları temmuz ayında 2.732 sterlin/ton ile tüm zamanların en yüksek fiyatına yaklaşmıştı.

Kakao fiyatları, 1997′de Batı Afrika’yı vuran kuraklık sonrasında 3000 sterlin ile bugüne kadarki en yüksek değerini görmüştü.



Etiketler:

Yorumlar - 1

Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Patronturk.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
  1. Kahve sektörünü takip ediyorum. Gerçekten de fiyatlarda bir tırmanış söz konusu. Agriflasyon denilen etki sanırım kahveyi de kapsıyor. Bu arada kakao fiyatlarında da benzer bir durum söz konusu. Kahve ile ilgili haberlerin takibi açısından Türkçe kaynak arayanlara Kahve Cini’ni şiddetle önerebilirim: http://www.kahvecini.com

Bir Cevap Yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

*

Şu HTML etiketlerini ve özelliklerini kullanabilirsiniz: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

* Küfür, hakaret içeren; dil, din, ırk ayrımı yapan; yasalara aykırı ifade ve beyanda bulunan ve tamamı büyük harflerle yazılan yorumlar yayınlanmayacaktır.

    Ara: