Çin “4 bin ton daha alabilirim” dedi
Her fırsatta dolara olan güvenlerinin sarsıldığını belirten Çinli yetkililer, altın rezervlerini artırdıklarını açıkladı. Çin, 2003′ten bu yana altın rezervini yüzde 76 oranında artırarak bin tonun üzerine çıkardı. Çin Altın Kurumu Genel Sekreteri Hou Huimin ise ülkenin rezervlerini 5 bin tona kadar çıkarabileceğini kaydetti. “Finansal krizin doların değerinde hızlı değişimi anlamına geliyor” diyen Huimin, “Bu doların rezerv para olma özelliğini tehdit ediyor. Eğer bu olursa, elinde altın bulunduran daha avantajlı olur” dedi. Huimin Çin’e birkaç yüz ton altın daha almanın yetmeyeceğini belirterek, “Daha fazlasını almalıyız. Küresel kriz ve Çin’in yeni statüsü bunu gerektiriyor” dedi. 1.95 trilyon dolarlık döviz rezervine sahip olan Çin’in dolar aleyhine rezervlerini çeşitlendirmeye devam edeceğini açıklaması ile dolar değer kaybederken, altının onsu 910 doların üzerine çıktı.
‘ÇİN ALTIN ALMAYA DEVAM EDER’
UBS emtia piyasaları uzmanı John Reade, Çin’nin açıklamasının son yılların en önemli gelişmesi olduğunu vurgulayarak, “2005 yılında benzer açıklamayı Rusya Merkez Bankası yapmıştı. Onlarda döviz rezervlerinin yüzde 10′unu altına ayıracaklarını söylemişlerdi. Çin’in rezerv çeşitlendirme açıklaması çok önemli. Çünkü şu anda Çin’in toplam rezervlerinin sadece yüzde 1.6′sı altına dayalı. Sonuçta eğer Çin, rezervlerini çeşitlendirmek istiyorsa, altın almaya devam edecektir” dedi.
‘Altın 920 doları görür’
Garanti Bankası Altın Piyasası Uzmanı Alper Kalyoncu ise Çin’in altın toplamaya başlamış olabileceğini söyledi. Çin’in rezervlerinin yüzde 85′ini ABD tahvillerinde tuttuğuna ve ABD’nin para basarak krizden çıkmak istemesinin Çin’de rahatsızlık yarattığına dikkat çeken Kalyoncu, “Rezervlerinin çeşitlendirmek isteyen Çin’in şu anda altından daha iyi alternatifi yok gibi görünüyor. Altın almaya devam edeceklerdir, belki de almaya başlamışlardır” dedi. Çin’in açıklamaları sonrası altının yükselişini değerlendiren Kalyoncu, “Teknik olarak altında yön aşağı doğruydu. Ama açıklamalar sonrası hızlı bir yükseliş oldu. Yükseliş güçlü. Piyasanın öncelikle 920 doları deneyeceğini düşünüyorum” dedi.

